Kategoriler
Dolma Tarifleri Meze Tarifleri Zeytinyağlı Sebze Yemekleri

zeytinyağlı yaprak sarması

zeytinyağlı yaprak sarması 1
zeytinyağlı yaprak sarması Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1/2 kg. Salamura Asma Yaprağı
2 Su Bardağı Pirinç
5 Adet Kuru Soğan
1.5 Çay Bardağı Zeytinyağı
1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı (dolmanın üzerine)
1 Paket Dolmalık Fıstık  (yarım Çay bardağı)
2 Adet Kesme Şeker
1 Çay Bardağı Kuş Üzümü
1 Çay Kaşığı Tarçın
1 Tatlı Kaşığı Dolma Baharı
1/2 Demet Taze Nane veya (yarım çay bardağı kuru nane)
1 Adet limon suyu
2 Tatlı Kaşığı Tuz
Kaynar Su

Ön Hazırlık:
Salamura yaprağın tuzu çıkması için, kaynar su içinde 30 dakika bekletilecek. Süre sonunda yapraklar 5 kez soğuk su ile yıkanacak. Pirinç ayıklanacak, yıkanacak ve süzülecek. Soğan çok ince küp doğranacak.

zeytinyağlı yaprak sarması

İç Malzemenin Hazırlanması:
Tencereye 1.5 çay bardağı zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine soğan, dolmalık fıstık konulacak ve düşük ısıda fıstıklar pembeleşinceye kadar kavrulacak. Peşinden 2 su bardağı pirinç ilave edilecek kavrulacak. Ardından 1 su bardağı kaynar su, kuş üzümü, tarçın, dolma baharı, şeker, tuz  ilave edilecek ve karıştırılacak. (Eğer taze nane kullanılacaksa, bu aşamada kıyılmış olarak konulacak) Kuru nane kullanılacaksa en son konulacak. Tencere kaynadıktan sonra, kapağı kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek ve malzemeler suyunu çekinceye kadar pişirilecek. Ardından 1/2 limon suyu ve 1/2 çay bardağı kuru nane karışıma ilave edilecek, karıştırılacak ve soğumaya bırakılacak. Soğuyan iç harç yaprak ortalarına yeterli miktarlarda konulacak ve yapraklar tek tek sarılacak.

Maharetini Göster:
Tencere tabanına bir sıra yaprak yayılacak ve üzerine sarmalar dizilecek. Sarmalarla yüz yüze gelecek şekilde, kaynar su ilave edilecek. 1/2 limon suyu ile 1/2 çay bardağı zeytinyağı karıştırılacak, sarmaların üzerine gezdirilecek. En üstte bir sıra yaprak örtülecek ve üzerine ısı’ya dayanıklı tabak kapatılacak. Ocak ısısı yükseltilecek, tencere kaynamaya başladıktan sonra tencere kapağı kapatılacak. Ocak ısısı düşük ısı konumuna getirilecek. Tenceredeki malzemeler suyunu çekinceye kadar pişirilecek. Yaklaşık 40 dakika bitiminde zeytinyağlı salamura yaprak sarması servise hazır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com