Kategoriler
Etsiz Yemek Tarifleri Sebze Yemekleri Zeytinyağlı Sebze Yemekleri

zeytinyağlı sultani bezelye

zeytinyağlı sultani bezelye
Zeytinyağlı Sultani Bezelye Yemeği Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1/2 Kg. Sultani Bezelye
1 Adet Soğan
2 Adet Domates
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Çay Kaşığı Toz Şeker
1 Tatlı Kaşığı Tuz
2 Su Bardağı Kaynar su

Ön Söz:
Bezelye çeşitleri arasında bazılarının taneleri yemek yapımında kullanılır. Bazıları ise, sultani bezelye de olduğu gibi doğrudan yemek yapımında kullanılır. Halk arasında yaprak bezelye diye adlandırılan sultani bezelye, aynen taze fasulye gibi pişirilir. Sultani bezelye’nin ilk çıktığında (körpe iken) yemeği çabuk pişer. Zaman içerisinde yaprak bezelye kartlaştıkça, pişirme süresi de artar. Kart bezelyeleri en güzeli düdüklü tencerede pişirmektir. Birde, yaprak bezelye oldukça kılçıklı olur. Kılçığı bezelye tanelerinin sıralandığı sırt kısmında bulunduğu için, o taraftaki kılçıkları bıçakla almak yerinde olur.

Ön Hazırlık:
Bezelye ayıklanacak, yıkanacak ve süzülecek. Boy uzunluklarına göre, iki veya üç parçaya doğranacak. Soğan yemeklik doğranacak. Domateslerin kabukları soyulacak ve küp doğranacak. 2 su bardağı kaynar su hazır edilecek.

zeytinyağlı sultani bezelye 1

Maharetini Göster:
Tencereye zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine sıra ile soğan, salça, domates ilave edilecek ve orta ısıda kavrulacak. Ardından bezelye ilave edilecek ve karıştırılacak. Tencere kapağı kapatılacak. En düşük ısı konumunda bezelye kendi suyu ile 15 dakika  kavrulacak. Süre bitiminde tencereye 2 su bardağı kaynar su, toz şeker, tuz ilave edilecek ve karıştırılacak. Ocak ısısı yükseltilecek. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, kapağı kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Saat’a bakılacak not edilecek. Tam 60 dakika bitiminde zeytinyağlı sultani bezelye servise hazır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com