Malzemeler:
1.5 Su Bardağı Pirinç
15 Adet Dolmalık Biber
5 Adet SoÄŸan
2 Yemek Kaşığı Çam Fıstığı
2 Yemek Kaşığı Kuş Üzümü
1 Tatlı Kaşığı Tarçın
1 Tatlı Kaşığı Yenibahar
1 Çay Kaşığı Karabiber
1/2 Demet Taze Nane
1 Adet Limon Suyu
1 Tatlı Kaşığı Şeker
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
1 Su Bardağı Kaynar Su
2 Adet Domates ‘kapak için’
1 Tatlı Kaşığı Tuz
Ön Hazırlık:
Dolmalık biberler yıkanacak ve sap kısmı kesilerek çekirekleri çıkartılacak. Pirinç ayıklanacak, yıkanacak ve süzülecek. Nane yıkanacak ve ince kıyılacak. Soğanlar soyulacak, yemeklik doğranacak.
İç Harçın Hazırlanması:
Tencere’ye 1 çay bardağı zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine çam fıstığı ilave edilecek, hafif sararıncaya kadar kavrulacak. SoÄŸanlar ilave edilecek, fıstıklar koyulaşıncaya kadar kavrulacak. Pirinç ilave edilecek, taneleÅŸinceye kadar kavrulacak. 1 su bardağı kaynar su, kuÅŸ üzümü, tarçın, yenibahar, karabiber, taze nane, limon suyu, ÅŸeker, tuz ilave edilecek malzeme karıştırılacak.
Harçın tuzu biraz belli olacak şekilde karar hale getirilecek. Tenceredeki malzemeler kaynamaya başladıktan sonra, kapak kapatılacak ve ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. İç harç, suyunu çekinceye kadar pişirilecek ve soğumaya bırakılacak. Eğer, taze nane yerine kuru nane kullanmanız gerekirse bu aşamada kullanabilirsiniz. İç harç pişerken kullanmayınız.
Maharetini Göster:
Dolma içi biberlere tek tek bastırılmadan, ağızlarında bir miktar boşluk bırakılarak doldurulacak. Doldurulmuş biberler tencere içerisine dikey olarak dizilecek ve üzerlerine birer dilim domates parçası kapak olarak konulacak. 2 su bardağı kaynar su tencereye ilave edilecek. 4 yemek kaşığı zeytinyağı dolmaların üzerinde gezdirilecek.
Tencere yüksek ısıda kaynatılacak. Tenceredeki malzemeler kaynamaya baÅŸladıktan sonra, tencere kapağı kapatılacak. Isı normal ısı konumuna getirilecek. Saat’a bakılacak not edilecek. 30 dakika süre bitiminde zeytinyaÄŸlı biber dolmanız hazır. Sonrası malum.
Not:
Ocak alevi ne düşük, ne de yüksek olmayacak. Tencere kaynarken, buhar kapak aralığından rahat bir şekilde çıkacak. Kapak gürültüsü olmayacak. Ocağın gaz ayar düğmesini bunları göz önüne alarak ayarlayın.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com

