Kategoriler
Hamur İşleri Tarifleri Yumurtalı Yemek Tarifleri

yumurtalı gözleme

yumurtalı gözleme pişmiş
Ocak Üzerinde, Adım Adım Yumurtalı Gözleme Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeler:
5 Adet Yumurta (iç için)
Yeteri Kadar Tuz (iç için)
Yeter Miktarda Un (iç için)

Hamur Malzemesi:
300 gr. Un (3 su bardağı)
200 gr. Ilık Su (1 su bardağı)
6 gr. Tuz (1 tatlı kaşığı)

Ön Söz:
Yumurtalı gözleme nasıl yapılır? Yumurtalı gözleme isteğe bağlı olarak, mayalı veya mayasız hamurla yapılır. Özellikle yaz aylarında fazla miktarda yumurtalı gözleme yapılacaksa, hamurun mayasız olması tercih edilir. Bilirsiniz, mayalı hamur sıcak yaz günlerinde sorun çıkarır. Az miktarda yapılacak yumurtalı gözleme için, dilediğiniz hamur çeşitini kullanabilirsiniz.

Tarifimde mayasız yoğurduğum hamurdan, 100 gr. ağırlığında hamur bezeleri ile 5 tane gözleme yaptım. Ocak üzerinde pişirme sacı üzerinde pişirdim. Yumurtalı gözleme, gözleme çeşitleri arasında bir numaradır. Afiyet olsun.

yufka açılmış  ortasına yumurta kırılmışyumurtalı gözleme yufka

yumurta, çok az tuz ve un ile karıştırılmış ve yufkaya yayılmışyumurtalı gözleme tuz

yufka yarım ay şeklinde kapatılmış ve kenarları bastırılmışyumurtalı gözleme kapama

yumurtalı gözleme pişirme sacına alınmış pişiyoryumurtalı gözleme pişirme

yumurtalı gözlemenin iç ayrıntısıyumurtalı gözleme 1

Hamur’un Yoğurulması
Yumurtalı gözleme yapmak için, mayasız gözleme hamuru nasıl yoğrulur? Bir kap içine un, su, tuz konulacak ve ele yapışmayan kıvamda hamur yoğurulacak. Yoğurulan hamur tek beze yapılacak, üzeri kapatılacak ve en az 15 dakika dinlendirilecek.

Maharetini Göster:
Dinlendirilmiş hamur tekrar yoğurulacak ve 5 eşit parçaya bölünecek. Her parça tek beze yapılacak ve 28 cm. veya 30 cm. boyutunda yufka açılacak. Yufkanın ortasına bir yumurta kırılacak, üzerine yeter miktarda un ve tuz serpilecek. Ardından yumurta elle karıştırılacak ve yufka yüzeyine yayılacak. Peşinden yufkanın bir yayrısı, diğer yarısı üzerine kapatılacak. Yapışma yerleri parmakla bastırılarak tamamen kapatılacak. Pişirme sacı ocağın en büyük gözü üzerine oturtulacak ve orta ısının bir tık üzerinde ısıtılacak. Kızgın hale gelmiş pişirme sacı üzerine yumurtalı gözleme yatırılacak ve önlü arkalı pişirilecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com