Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Mutfak Bilgileri

yoğurt nasıl yapılır

yoğurt nasıl yapılır
2 Litre Sütle Yoğurt Nasıl Yapılır?
Malzemeleri:
2 Litre Yağlı Taze İnek Sütü
1 Yemek Kaşığı Yoğurt (50 gr.)
1 Çay Bardağı Ilık Süt

Ön Söz:
Taş gibi tutmuş ve tatlı, üzeri kaymaklı, yoğurt mayalamak hiçte zor değil. Yapmanız gerekenler; sütü çok iyi kaynatmanız, mayası için tatlı bir yoğurt kullanmanız ve kaynamış sütü 40°C ila 45°C derece arası ısıda mayalamanız gerekir. Pastorize günlük şişe sütle de yoğurt yapılabilir. Evde kolay yoğurt yapımı’na buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Kaymaklı yoğurt yapmak için; mayayı tencerenin bir tarafından ve kaymağı bozmadan ilave etmeniz gerekir.

Yoğurt Maya’sının Hazırlanması:
Kase içine 1 yemek kaşığı tepelice doldurulmuş yoğurt konulacak. Üzerine, tencerede kaynamış ve ılımış sütten 1 çay bardağı süt ilave edilecek ve çırpılacak.

Maharetini Göster:
Tencereye süt konulacak ve orta ısı ayarında ısıtılacak. Süt kaynamaya başladıktan sonra, kepçeyle savrula savrula 10 dakika kaynatılacak ve ocak söndürülecek. Süt’ün ılıması için tencere açık olarak uygun bir yerde bekletilecek. Mutfak termometreniz var ise, süt ısısı 45°C’ye düştüğünde yoğurt mayası ilave edilecek ve karıştırılacak. Tencere kevgir benzeri bir kapakla kapatılacak. Tencere üzeri ısı yalıtımı için kalın bez, şal, battaniye gibi eşya ile örtülecek. Ve saat’a bakılacak not edilecek. Süt’e maya karıştırıldıktan sonra, ortalama mayalanma süresi 4 ila 5 saat arasındadır. Bu süreler dikkate alınarak yoğurt tenceresi kontrol edilecek. Belirtilen süre aralığında süt katılaşmış ise, tencerenin üzerindeki örtü alınacak. Tencere oda sıcaklığına geldikten sonra açık olarak buzdolabına kaldırılacak. Yoğurt soğuduktan sonra, tencere kapağı kapatılacak. Sonrası malum.

Not:
Mutfak termometresi bulunmadığı durumlarda, süt ısısı serçe parmak ile test edilir. Serçe parmağınızı süt içerisine daldırdığınızda süt ısısına dayanıyor ve çekmiyorsanız, sütünüz mayalanma ısısında demektir. Sütünüzü mayalaya bilirsiniz.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com