Kategoriler
Etsiz Yemek Tarifleri Meze Tarifleri

topik nasıl yapılır

topik nasıl yapılır
Ermeni Mezesi Orijinal Topik Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Su Bardağı Kuru Nohut
2 Adet İri Kuru Soğan
4 yemek Kaşığı Zeytinyağı
4 Yemek Kaşığı Tahin
2 Yemek Kaşığı Toz Şeker
2 Yemek Kaşığı Kuş Üzümü
2 Yemek Kaşığı Çam Fıstığı
1 Yemek Kaşığı Toz Tarçın
1 Çay Kaşığı (silme) Karabiber
1 Çay Kaşığı (silme) Tuz

Ön Söz:
Topik, bir ermeni mezesidir. Yapımı zaman alıcı, uğraşının sonucu ise tadılmaya değer mükemmel lezettir. Topik yapımında kullanılan soğanın kokusunu ve tadını topiği yerken hissetmezsiniz. Bu nedenle soğan, haşlandıktan sonra bir gece boyu suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletilir. Topik yapımında nohut ezilir, ardından yufka olarak 3-4 mm. kalınlıkta açılır. Bu işlemi yapmak için, nemli bez veya plastik streç kullanılır. Topik iç harcının yapımında verdiğim malzemelerin miktarı gram cinsinden olmasada, topik iç harcını hazırlamaya yetecektir.

Bilgi Notu:
Malzeme miktarlarını damak tadınıza göre artırır, ya da eksiltebilirsiniz. Topik insanların hayatında bir kez olsun tatması gereken enfes lezzettir, deneyin.

Nohut’un Haşlanması:
1 Su bardağı dolusu nohut, bir tatlı kaşığı tuzlu su çerisinde 12 saat süre ile ıslanacak. Süre bitiminde nohut süzülecek ve üzerindeki kabuk tek tek soyulacak. Kabuğu çıkarılmış nohut, tencerede 5 su bardağı su içerisinde ve en düşük ısı ayarında (tencere kapağı hafif aralıklı olarak) 1 saat süre ile haşlanacak ve üzerinde biriken köpükler alınacak. Süre bitiminde haşlanan nohut süzülecek. Ardından bir kap içerisine konulacak ve (püre halinde) ezilecek. Üzerine 4 yemek kaşığı zeytinyağı konulacak ve karıştırılacak.

Soğan’ın Haşlanması:
Soğan soyulacak ve üzerideki ilk beyaz kabuğu alındıktan sonra orta kalınlıkta piyaz (yarım ay) doğranacak. Ardından, tencerede 4 su bardağı su içerisinde ve en düşük ısı ayarında (tencere kapağı hafif aralıklı olarak) 45 dakika süre ile haşlanacak. Haşlanan soğan dilimleri süzgece alınacak ve bir gece boyu (tamamen suyunu salması için) bekletilecek.

İç Harcın Yapımı:
Bir kap içerisine suyunu salmış soğan dilimleri, 4 yemek kaşığı tahin, 2 yemek kaşığı toz şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 2 yemek kaşığı çam fıstığı, 1 yemek kaşığı toz tarçın, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz konulacak ve karıştırılacak.

Nohut ıslanmış, haşlanmış ve kabuğu soyulmuştopik nohutu

Soğan haşlanmış ve bir gece süzgeçte bekletilmişhaşlanmış soğan

Nohut püre halinde ezilmiştopik hamuru

İç harç hazırlanmıştopik iç harcı

Nohut yufka açılmış ve iç harç konulmuştopik yapımı

Topik kapatılmış ve şekil verilmiştopik hamuru 1

Topik görücüye çıkmıştopik meze

Maharetini Göster:
Nemli bir bez tezgaha yayılacak ve üzerine 2 yemek kaşığı dolusu ezilmiş nohut konulacak. Bezin diğer yarısı nohutun üzerine kapatılacak ve bezin üzerinden parmaklarla bastırılarak nohutun yayılması sağlanacak. Ardından bir oklava ile bezin üzerinden geçilecek ve nohutun (yufka gibi) eşit kalınlıkta olması sağlanacak. Ardından yufka olarak açılmış nohutun orta yerine bir yemek kaşığı dolusu iç harç konulacak ve yufkanın karşılıklı uzun kenarlarından başlamak kaydıyla (zarf gibi) bez yardımıyla kapatılacak. Bezin bütün kenarları birleştirilecek ve topik top şeklini alacak. Ardından hazırlanan topik tabak içine konulacak, üzerine zeytinyağı gezdirilecek, tarçın serpilecek ve istenirse limon sıkılacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com