Kategoriler
Mantarlı Yemek Tarifi Meze Tarifleri

tellice mantarı kavurması

tellice mantarı kavurması
Saçaklı Mantar, Tellice Mantarı Kavurması Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1/2 Kg. Tellice Mantarı
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
2 İri Diş Sarımsak
1/4 Limon’un Suyu
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Tuz

Ön Söz:
Tellice mantarı semtin köylü pazarlarında satılmaktadır. Mantarın adı her satıcıya göre değişiyor. Örneğin; saçaklı mantar, tarak mantarı, püsküllü mantar ve dede sakalı tellice mantarının diğer yöresel isimleridir. Tellice mantarının tereyağlı sarımsaklı kavurması, gözlemesi, çorbası, böreği, yumurtalısı ve sotesi yapılır. İstenirse, tellice mantarı salamura yapılarak saklanabilir. Tellice mantarı salamura yapılmazdan önce de haşlanır. Yani, tellice mantarı ile yapacağınız her yemek çeşiti için; mantarın önceden, mutlaka haşlanması gerekiyor. Tellice mantarı ile ilgilenirseniz, kesinlikle mantarı haşlayıp suyunu döktükten sonra yemeğini yapın. Bir rivayete göre; mantar haşlamanın gerekliliği, insan sağlığı ile ilgili olduğu söyleniyor, ne derece doğru bilemem.

Ön Hazırlık:
Tellice mantarlarının kök kısmı kesilip atılacak ve diğer kısımları dal dal ayrılacak. Peşinden, dal dal ayrılmış mantarlar bol su içinde 15 dakika dinlendirilecek. Ardından mantarın suyu değiştirilecek ve üç kez bol su ile yıkanacak ve süzülecek. Sarımsak soyulacak, yemeklik doğranacak.

Tellice Mantarı’nın Haşlanması:
Tencereye 2 litre su konulacak ve kaynatılacak. Kaynayan su içine mantar ilave edilecek ve normal (orta ateş) ısı ayarıda (tencere kapağı aralıklı kapatılarak) 10 dakika haşlanacak. Süre bitiminde mantar kevgire alınacak ve musluk altında yıkanacak ve süzülecek.

Tellice Mantarıtellice mantarı

Tellice Mantarı Kavurması Servise Hazırtellice mantarı kavurması 1

Maharetini Göster:
Tavaya tereyağı ve zeytinyağı konulacak, ısıtılacak. Üzerine sarımsak ilave edilecek ve düşük ısıda hafif kavrulacak. Peşinden, haşlanmış tellice mantarı ilave edilecek ve karıştırılacak. Ocak ısısı orta ısı konumuna ayarlanacak ve tava açık olarak, mantar 10 dakika süre ile kavrulacak. Ardından limon suyu, karabiber, tuz ilave edilecek ve karıştırılacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com