Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Mutfak Bilgileri Sebze Yemekleri

taze fasulye yemeği nasıl yapılır

taze fasulye yemeği nasıl yapılır
Taze Fasulye Yemeği Nasıl Yapılır? Püf Noktaları: Taze fasulye pişirmek bir sanattır. Tıpkı pilav ve sahanda yumurta yapmak gibi bir şey. Elbette, fasulye pişirmek için meslek kurslarına katılmanıza gerek yok. Paylaştığım deneyimlerimi dikkatle anlamaya çalışmanız ve mutfağınızda uygulamanız yeterli. Gerisi, pişirdiğiniz fasulyeyi tadanların takdirine kalmış bir şey. Öyle ise, bu konuda neler anlatacağım izleyin.

Pazar ve marketlerde taze fasulyenin bir kaç çeşiti bulunur. Boncuk Ayşe fasulyesi, Alacalı Ayşe fasulyesi, İzmir Ayşe fasulyesi, Şeker fasulyesi, Gelin sarı fasulye ve Çalı fasulyesi bunlardan bazılarıdır. Taze fasulye mutfaklarımızda konserve, kurutulmuş veya taze olarak yemek yapımında ana malzeme olarak kullanılır. Taze fasulyenin bu üç halinden biri olan, taze yeşil fasulyeyi anlatmaya çalışacağım, diğerleri şu an için konumuz dışında kalıyor.

Taze Fasulye Yemekleri Pişirme Süreleri

  • Tencerede şoklanarak dondurulmuş taze fasulye etsiz 30 dakika
  • Tencerede taze fasulye etsiz 60 dakika
  • Tencerede zeytinyağlı çalı fasulye 105 dakika
  • Tencerede dizme taze fasulye 90 dakika
  • Tencerede kavurmasını yapmak için haşlanması 25 dakika
  • Klasik düdüklü tencerelerde etsiz taze fasulye yemeği en düşük ısıda 10 dakika

Taze fasulye kullanılarak mutfaklarda onlarca çeşit fasulye yemeği yapılır. Etli ve etsiz yemekleri, zeytinyağlı yemekleri ve kavurması bunlardan bazıları. Taze fasulye ile hangi çeşitte yemek yaparsanız yapın, öncelikle fasulyenizin taze ve kılçıksız olması gerekir.

Fasulye alırken elinizle kırarak kontrol edin. Fasulyeniz çıt kırıldım ve iç yapısı yeşil renkte görünüyorsa iyi bir seçim yaptınız demektir.

Sakın ha, sert ve kırılgan olmayan fasulyeleri almayın. Sert olan fasulyeler geç pişmesinin yanında lezzetli de olmazlar. Taze fasulye düdüklü tencere, ya da normal tencerede pişirilir. Bildiğiniz gibi, her iki tencerede pişirme yöntemi farklıdır. Sözlerim tencerede taze fasulye pişirme ile ilgilidir.

Taze fasulyeyi derin dondurucuya şoklama yaparak kaldırın. Şoklama yapmadan doğrudan dondurucuya koyarsanız; fasulyeyi pişirdiğinizde itici bir koku alur ve fasulyeyi yiyemezsiniz. En azından bazıları yiyemez. Şoklanmış fasulyeyi kurulayın ve buzdolabı poşetine yayarak koyun, top şeklinde koymayın.

Tencerede taze fasulye yaparken, soğanı çok iyi kavurmanız gerekir. Diri kalmış ya da çok iyi kavurulmamış soğanlar yemeğinizin tadını bozar. Domates ve salça gibi tadlandırıcıları ortak kullanın. Domates ile salçayı birlikte kullanacaksanız, 1 kg. fasulye için yarım kaşık salçadan fazlasını kullanmayın. Fasulyeleri tencereye ilave ettikten sonra, mutlaka en düşük ısıda 10 dakika süre ile tencere kapağı kapalı olarak ( ara sıra tencereyi sallayarak ) kavurun.

Ve bu kavurma işlemini yaptıktan sonra yemeğe su, tuz ve gerekiyorsa şekerini ilave edin. Ardından  tencere kapağını kapatın. Tencerenizi 1-2 dakika fokur fokur kaynattıktan sonra, ocak ısısını en kısık seviyeye ayarlayın ve fasulyenin pişmesini bekleyin. Bir de tencerede fasulye pişirirken, 1 kg. veya 1/2 kg. fasulye için kullanacağınız su miktarı aynıdır, değişmez. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com