Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Mutfak Bilgileri Tavuk Yemekleri

tavuk suyu nasıl yapılır

tavuk suyu nasıl yapılır
Tavuk Suyu Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Bütün Tavuk Kemiği
2 Litre Soğuk Su (10 su bardağı)
1 Adet Orta Boy Kuru Soğan
1 Adet Orta Boy Havuç
1 Parça Kereviz (sapı veya gövdesi)
1 Adet Defne Yaprağı (olmasa da olur)
1 Tatlı Kaşığı Tuz

Ön Söz:
Evde tavuk suyu nasıl yapılır? Tencerede veya düdüklü tencerede tavuk haşlandığında; tencerede kalan haşlama suyu, tavuk suyudur. Bütün tavuğu haşlarken içerisine soğan, havuç, kerevizle birlikte sevdiğiniz baharatları eklerseniz aromalı tavuk suyu elde etmiş olursunuz. Tavuk suyu; verdiğim malzemelerle, bütün tavukla ve tavuk kanatlarının haşlanmasıyle yapılır. Tavuk tencerede iriliğine göre; 1 ila 1.5 saat arasında haşlanır. Düdüklüde ise, 15 ila 20 dakika arasında haşlanır. Özel yapım tavuk suyu ise, 2 ila 4 saat arasında yapılır. Dört saatte hazırlanan tavuk suyu tat, lezzet ve görünüş bakımından diğer tavuk sularından farklıdır. Ayrıca tavuk suyunda bulunan kalsiyum miktarı oldukça fazladır. Tavuk suyu çıkarılırken batıl bir söylenti vardır; tavuk suyu yapılırken tavuk, tavuk kemiği veya tavuk kanadı kaynatılmaz tıngırdatlılır diye. Söylenenlere inanmayın, külliyen saçma sapan sözlerdir. Olur mu öyle şey, kaynamayan şeyin nasıl suyu çıkar ki?

Ön Hazırlık:
Bir bütün tavuk yıkanacak ve süzülecek. Ardından (but, kanat ve gövde) parçalara ayrılacak. Parça üzerindeki et, kemiklerinden sıyrılacak. Elde edilen kemikler bıçakla iri parçalara bölünecek. Sogan soyulacak ve bütün bırakılacak. Havuç irice doğranacak, kereviz olduğu gibi kullanılacak.

Tavuk Kemiği’nin Ön Haşlaması:
Tencereye kanat uçlarıyle birlikte tavuk kemiği konulacak, Üzerini kapatacak miktarda musluk suyu konulacak ve yüksek ısıda bir kez kaynatılacak. Ardından kevgire alınacak süzülecek. Tencere yıkanacak ve ön haşlanmış tavuk kemikleri tek tek yıkanacak ve süzülecek.

Tavuk Kemiğitavuk kemiği

Tavuk Suyu Malzemeleritavuk suyu malzemesi

Tavuk Suyu Süzülüp Kullanılmaya Hazırtavuk suyu

Maharetini Göster:
Tencereye ön haşlanmış tavuk kemikleri, soğan, havuç, kereviz, defne yaprağı, 1 tatlı kaşığı tepelice doldurulmuş tuz ve 2 litre musluk suyu konulacak. Ardından ocak ısısı yükseltilecek. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Tam, 3 saat bitiminde ocaktan alınacak ve tel süzgeçte süzülecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com