Kategoriler
Hamur İşleri Tarifleri Mutfak Aletleri Mutfak Bilgileri

tandır aletlerim

tandır aletlerim
Hamur işleri yapımında kullandığım tandır aletlerim: Resimde görünen tandır aletlerimle apartman koşullarında bazlama, kete, gözleme nasıl yapılırın tarifini vermeye çalışıyorum. Hamur işleri kategorisinde bulunan kete, gözleme ve yufka bazlama tariflerini bu aletlerimle yapıyorum. Sizler niye yapmıyasınız, çok kolay. Evleriniz bu tarifleri pişirirken burcu burcu kokar vesselam.

Tandır Aletlerim:
1.Tandır Sacı: (pişirme sacı)
Piyasa’da sac kebap ve sac kavurma için üretilmiş, iki kulplu bütün yüzeyi teflon kaplı, 2 mm. kalınlıkta, 32 cm. çapında alüminyum bir sacdır. Esas amacı kavurma yapmak olan bu aletimle, tandır sacı üzerinde yapılan hamur işlerini bu aletim üstlenir. Ocağın 4 numaralı, en büyük gözü üzerine resimde gördüğünüz şekilde koyarım, işlerimi hakkıyle yaparım. Piyasada aynı amaçlı bir çok alet var, elektrik ve tüple çalışanı gibi. Mutfakta yer işgal etmesin diye, ben bu aleti kullanıyorum. Bunun yerine teflon büyük tava kullanılabilir.

2. Merdane:
Merdane, hamur bezelerini açmak için oklavadan önce kullanılır. Oklavanın bir nevi yardımcısı, onun işlerini kolaylaştırır. İhtiyacınıza uygun boyutlarda piyasadan edinebilirsiniz.

3. Oklava:
Oklava, merdanenin yapamadığı işi yüklenir, yufka açar. Ama, sert bir hamuru açmak için zorlanır. O yüzden merdane ile ortak çalışır. Piyasadan, istediğiniz boyutlarda bombeli ve düz olarak temin edebilirsiniz.

4. Hamur Kesme Ruloları:
Metal diskli kesme bıçağı, hamur ve mantı keser. Diğeri plastik beyaz olanı, mantı birleştirme, kete ve gözleme ağızlarını yapıştırmada kullanılır. Resim karesine girmeyen, hamur kesmek için kullandığım plastik bıçaklarımda var.

Maşa:
Bu aletimde resim karesine girmedi. Görevi, tandır sacı üzerinde pişirilen hamur işlerini sac üzerinde alt üst etmek. Gerçi çoğu şeyleri elimle yapmış olsam dahi, bazı hamur işlerinde maşa gerekiyor. Gerekli bir alet, piyasada her türü mevcut.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com