Kategoriler
Pastane Tarifleri Şerbetli Tatlı Tarifleri

portakal şekeri

portakal şekeri
Portakal Şekeri Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
2 Adet Kalın Kabuklu Portakal
1 Su Bardağı Toz Şeker (şerbet için)
1 Su Bardağı Su (şerbet için)
1 Çay Bardağı Toz Şeker (kaplama için)
4 Litre Su (haşlama suyu)
4 Fiske Tuz

Ön Söz:
Portakal şekerleme, portakal kabuğu şekerlemesi veya portakal kabuğu şekeri adı verilen bu tarifin bir benzerini bu sayfada yayınlamıştım. Bu tarifim, diğerinden farklı ve bir o kadar da başarılı.  Yapmanız gereken; malzemeleri tedarik etmek ve tarifime harfiyen uymaktır. Bu tarifimde, portakal kabuğunun acısını gidermek için, bir litre su ve bir fiske tuz ile kabukları dört kez haşlayıp suyunu süzüyorum. Yani; toplam 4 litere su, birer litre olarak haşlama suyu olarak kullanılacak. Her seferinde haşlama suyu içine 1 fiske tuz ilave edilecek.

Ön Hazırlık:
Portakal’ın baş kısımları kesilecek, kabuğu uzunlamasına 5-6 parçaya bıçakla dilim olarak çizilecek. Çizik dilimler soyulacak ve  uzunlamasına 8-10 mm. genişlikte şerit halinde doğranacak.

Portakal Kabuğu Acısının Giderilmesi:
Tencereye 1 litre su konulacak ve orta ısıda kaynatılacak. Kaynayan su içine bir fiske tuz, kesilmiş portakal kabukları konulacak ve karıştırılacak. Tencere 5 dakika kaynatılıp kabuklar haşlandıktan sonra; haşlama suyu dökülecek, kabuklar süzgece alınacak ve musluk suyu altına tutulacak. Portakal kabuğu acısının giderilmesi için, bu işlem 3 kez tekrarlanacak.

portakal kabuğu dilimlenmişportakal kabuğu

portakal kabuğu acısının giderilmesi için haşlanıyorportakal kabuğu haşlama

portakal kabuğu yıkanıyor ve süzülüyorsüzülmüş portakal kabuğu

su ve şeker ilave edilmişkabuk su şeker

kabuğun suyu çektirilmişkabuk pişmiş

ızgarada kurutuluyorızgara

portakal şekeri kurutulmuşportakal şekerlemesi

portakal şekeri kavanozda saklanıyorportakal şekerlemesi 1

Maharetini Göster:
Tencereye haşlanmış portakal kabuğu, 1 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı su konulacak ve orta ısıda kaynatılacak. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Tencere açık olarak, şerbetin suyu tamamen buhar olup uçuncaya kadar (yaklaşık 45 dakika) kabuk pişirilecek. Ardından, kabuklar tek tek çıkarılacak, toz şekere bulanacak ve yağlı kağıt üzerine veya tel ızgaraya (kuruması için) dizilecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com