Kategoriler
Dolma Tarifleri Sebze Yemekleri

pırasa dolması

pırasa dolması
Pırasa Dolması Tarifi, Kıymalı İçi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Kg. Pırasa
150 gr. Orta Yağlı Kıyma
1 Su Bardağı Pirinç (200 ml)
1 Adet Kuru Soğan
5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası (iç malzeme için)
1 Yemek Kaşığı Kuru Nane
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Tatlı Kaşığı Tuz
Bir Tutam Maydanoz
Bir Tutam Dereotu

Sos Malzemesi:
2 Su Bardağı Kaynar Su
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Çay Kaşığı Tuz

Ön Söz:
Pırasa dolması yapmak için iri pırasa kullanılır. Pırasanın dış kabuğu, baş kısmı ve yaprakları dolma yapımında kullanılmaz. Pırasa dolması üçgen ve silindir biçiminde doldurulur. Üçgen dolma için pırasa, haşlandıktan sonra şeritler halinde kesilir ve muska şeklinde sarılır. Resimde görünen pırasa dolması silindir şeklinde tek parça olarak doldurulmuştur. Doldurulmuş pırasa tencereye yatay dizilirse dolma susuz, dikey dizilirse sulu olur.

Pırasa dolması zeytinyağlı, kıymalı, pirinçli ve bulgurlu hazırlanabilir.

Ön Hazırlık:
Pırasanın baş ve yaprak kısmı kesilip, ayrılacak. Ardından pırasa 6-7 cm. uzunlukta bölünecek. Bölünen parçaların üst katmanı ve dolma yapmaya uygun olmayan iç katmanı çıkarılacak. Diğer katmanları ikişerli olarak gruplanacak. Soğan yemeklik doğranacak, maydanoz ve dereotu kıyılacak. Sos malzemeleri bir kase içerisinde birlikte karıştırılacak ve dolmaya su verilirken kullanılacak.

İç Malzemenin Hazırlanması:
Yoğurma kabı içine kıyma, soğan, salça, zeytinyağı, maydanoz, dereotu, karabiber, pul biber, kuru nane, tuz konulacak ve yoğurulacak. Ardından pirinç ilave edilecek karıştırılacak.

haşlanmış pırasa yapraklarıpırasa yaparağı

Pırasanın Haşlanması ve Doldurulması:
Tencerede yeter miktarda su kaynatılacak. Kaynayan su içine pırasa ilave edilecek yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 3 dakika) haşlanacak. Ardından pırasa parçalarının iki başından 1cm. boşluk bırakılacak şekilde iç malzemeyle doldurulacak.

pırasa doldurulmuş tencereye dizilmişpırasa dolma

pırasa dolması pişmiş servise hazırkıymalı pırasa dolması

Maharetini Göster:
Tencere tabanına pırasa yaprakları yayılacak. Üzerine dolma sıralı ve katlı olarak dizilecek. Ardından 1 tatlı kaşığı salça, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz, 2 su bardağı kaynar su karıştırılacak ve dolmanın üzerine dökülecek. Üzerine ısı’ya dayanıklı bir tabak kapatılacak. Ocak ısısı yükseltilecek. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, kapağı kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Saata bakılacak not edilecek. Tam, 30 dakika bitiminde pırasa dolması servise hazır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com