Kategoriler
Dolma Tarifleri Patlıcanlı Yemek Tarifleri Sebze Yemekleri

patlıcan dolması

taze patlıcan dolması
Kıymalı Pirinçli Taze Patlıcan Dolması Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeleri:
1 Kg. Taze Patlıcan (5 adet)
150 gr. Dana Kıyma
6 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Adet Orta Boy Soğan
2 Adet Orta Boy Domates
3 Diş Sarımsak
1 Çay Bardağı Pirinç
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası (iç için)
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası (dolmanın suyu için)
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Pul biber
1 Tatlı Kaşığı Kuru Nane
1 Tatlı Kaşığı Tuz (iç için)
2 Su Bardağı Kaynar Su
1/5 Demet Maydanoz

Ön Söz:
İşte size nefis, taze patlıcan dolması tarifi. Yapmanız gereken, kemer patlıcan tedarik etmek veya diğer patlıcan çeşitlerinden dolma yapmaya uygun olanlarını seçmek. Dolma yaparken kullanacağınız tencere ölçüsüne göre de patlıcanları bölmek. Tarifimi hazırlarken karnıyarık tenceresi kullandım ve bu nedenle de patlıcanları üç eşit parçaya böldüm. Derin tencere kullanırsanız patlıcanları ikiye bölerek kullanabilirsiniz, seçim sizin.

Ön Hazırlık:
Patlıcanların iki ucu kesilecek ve üç eşit parçaya bölünecek. Parçaların her iki ucunda 1 cm. (kabuk bırakılarak) soyulacak ve içleri oyulacak. Hazır olan patlıcanlar tuzlu su içerisinde bekletilecek. Domatesler soyulacak, küp doğranacak. Soğan ve sarımsak yemeklik doğranacak. Maydanoz ince kıyılacak. Pirinç ayıklanacak, yıkanacak ve süzülecek. 2 su bardağı kaynar su, hazır edilecek.

dolma içi hazırlanmış
patlıcan dolması harcı

Dolma İçi’nin Hazırlanması:
Bir kap içine kıyma, soğan, sarımsak, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, domates, domates salçası, karabiber, pul biber, nane, maydanoz ve tuz konulacak ve karıştırılacak. Üzerine en son pirinç ilave edilecek ve karıştırılacak.

patlıcan doldurulmuştaze patlıcan dolması 1

taze patlıcan dolması pişmiş servise hazırpatlıcan dolması

Maharetini Göster:
Hazırlanan dolma içi, patlıcanların içine bastırılmadan, ağızlarında bir miktar boşluk bırakılarak doldurulacak. Ardından tencere tabanına 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirilecek ve üzerine patlıcanlar dizilecek. 1 tatlı kaşığı domates salçası, az tuz ve 2 su bardağı kaynar su ile karıştırılacak, tencereye ilave edilecek. Tencere yüksek ısı da kaynatılacak. Tenceredeki malzemeler kaynamaya başladıktan sonra, tencere kapağı kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Saat’a bakılacak not edilecek. Tam 50 dakika bitiminde taze patlıcan dolması servise hazır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com