Kategoriler
Deniz Ürünleri Tarifleri

lipsos buğulama

lipsos buğulama
Lipsos Buğulama Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Adet Lipsos Balığı  (800 gr.)
3 Adet Domates
3 Adet Patates
1 Adet Soğan
5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Tuz
2 Su bardağı Kaynar Su
1/2 Limon
Bir Tutam Maydanoz

Ön Söz:
Balık buğulamaları içerisinde en güzellerinden biri de lipsos balığı buğulamasıdır, elbette bana göre. Lipsos balığı dikenleri zehirlidir, balığın temizlenmesi risk oluşturur. Bu yüzünden bazı insanlar mutfaklarında lipsosu kullanmaktan çekinirler. Lipsosun lezzetini bilenler bilir ve kolayınıda bulmuşlardır. Balığı temizlenmiş olarak satın alır ve yemeğini yaparlar. Lipsos balığı buğulaması yaparken istediğiniz sebze ve baharatları kullanabilirsiniz, paşa gönlünüz bilir.

Ön Hazırlık:
Soğan, patates soyulacak ve halka doğranacak. Domates soyulacak ve iri kuşbaşı doğranacak. Balık yıkanacak, süzülecek ve içi dışı tuzlanacak. Maydanoz yıkanacak ve yemekte dal olarak kullanılacak. Kaynar su hazır edilecek.

Lipsos Balığının Temizlenmesi:
Lipsos balığının sırt ve kuyruk altı dikenleri zehirli olduğundan dikkatlice çıkarılması gerekir. Balığın pulları bıçak yardımıyle sıyrılır. Ardından balığın karnı sol tarafa bakacak şekilde, baş kısmını kendimize döndürür ve sol elimizle karnını üzerine bastırırız. Sağ elimizde tuttuğumuz bıçak ile sırt dikenlerinin çevresini çizeriz. Aynı işlemi kuyruk altı dikenine uyguladıktan sonra, pense yardımyle dikenleri çıkarırız. Ardından karnını yarar, içini temizleriz. Balığın derisini çıkarmak isterseniz, pense ile derinin bir ucundan sıkıştırıp sıyırabilirsiniz.

Lipsos Balığılipsos balığı

Lipsos buğlama hazırlanmışlipsos buğulama 2

Maharetini Göster:
Tencere içerisine zeytinyağı konulacak ve yayılacak. Üzerine sıra ile soğan ve patates dilimleri yerleştirilecek. Patates dilimleri üzerin balık yatırılacak. Balığın yan boşluklarına maydanoz, domates ve limon dilimi konulacak. Tencereye karabiber, tuz ve 2 su bardağı kaynar su ilave edilecek. Yüksek ısıda tencere bir kez kaynatılacak ve tencere kapağı kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek ve saat’a bakılacak not edilecek. Tam, 30 dakika süre bitiminde lipsos buğulamanız servise hazır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com