Kategoriler
Etli Yemek Tarifleri Evde Nasıl Yapılır Mutfak Bilgileri

kurban kavurması

kurban kavurması
Kurban Kavurması Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Kg. Kurban Eti (dana)
5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Tatlı Kaşığı Kekik

Ön Söz:
Taze et ile dinlenmiş et arasında farkı herkes bilir. Dinlenmiş et ile yapılan kavurma, ızgara ve yemeklerde etin pişmeme sorunu olmaz. Taze et, özellikle de kurban eti dinlenmediği için sert olur. Sert olurda yenmez mi? Hayır. Kurban eti sert diye pişiripte hiç atanını görmedim. Pekala, taze et sertte olsa pişirilip yenir. Sert derken, kösele gibi zaten et olmaz. Taze ve sert etin pişme süresi, dinlenmiş ete göre biraz uzar. Özellikle kurban eti, hayvan yeni kurban edildiği için eti serttir, pişmesi uzun zaman alır. Bu zaman farkı da saatler değil, dakikalarla ölçülür. Tarifim, işte böylesi tartışmalı durumlara ışık tutacak netliktedir. Bu kurban eti kavurması yeni kesilmiş kurban’ın but etinden yapıldı. Dinlenmiş ete göre 15 dakika geç kavruldu ve yumuşacık oldu.

Ön Hazırlık:
Kurban eti iri kuşbaşı doğranacak.

Bilgi Notu:
Bu kavurma, aynen pirinç pilavı pişirdiğim gibi; en düşük ısıda, hiç su ilave etmeden 1 saat 45 dakikada kavruldu. Yumuşacık pişti ve afiyetle yendi.

Maharetini Göster:
Tencereye zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine irice kuşbaşı doğranmış, kurban eti konulacak ve etin rengi değişip suyunu salıncaya kadar, normal ısıda kavrulacak. Ardından, ocak en düşük ısı konumuna getirilecek ve tencerenin kapağı kapatılacak. Tencere ara sıra kontrol edilecek ve kavurma karıştırılacak. Et yumuşayıp, tamamen suyunu çekinceye kadar kavrulacak. Ardından kurban kavurması ocaktan alınacak. Üzerine isteğe göre karabiber, kekik, pul biber, tuz ilave edilecek ve karıştırılacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com