Kategoriler
Şerbetli Tatlı Tarifleri

koyu şerbet nasıl yapılır

koyu şerbet nasıl yapılır
Ağdalı Şerbet, Koyu Şerbet Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
3 Su Bardağı Toz Şeker
2 Su bardağı Su
1/4 Limon Suyu

Ön Söz:
Tatlıların özelliğine göre, belirli kıvamda ve ısıda şerbet verilir. Kimi tatlı çeşitlerine koyu kıvamda şerbet verildiği gibi, bazılarına ise, akışkan şerbet verilir. Koyu şerbet yapmak için: 1 ölçü su için, 1.5 ölçü toz şeker kullanılırsa gerekli yoğunlukta şerbet elde edilir. 1 ölçü su ve 1 ölçü toz şeker kullanılarak yapılan şerbetlerde (koyu kıvamı tutturmak için) uzun zamana ihtiyaç vardır. Çünkü, şerbeti fazlaca kaynatıp suyunu uçurmak gerekir. Bir de, şerbet kıvamının uygun olup olmadığını bilmek, deneyime bağlıdır. Deneyim sahibi kişiler, göz kararı ölçülerle istedikleri kıvamda şerbet hazırlayabilirler.

Koyu şerbet ne ağda gibi olmalı, nede çok akışkan olmalıdır. Fazlaca koyu şerbet tatlı üzerinde şekerleme yapar, akışkan kıvamda olan şerbet ise, tatlıyı hamur yapar. Tatlı yapmak beceri, tatlının şerbetini yapmak deneyim ister.

Koyu şerbet kıvamı nasıl anlaşılır :
Ocak üzerinde şerbet tenceresi kaynarken, tencere içine çay kaşığı dikey durumda daldırılır. Ardından kaşık şerbet içinden çekilir ve bir kez çırpılır. Kaşığın çırpılma nedeni, kaşık üzerindeki fazla şerbetin yok edilmesidir. Kaşık çırpıldığı vakit, üzerindeki şerbet tamamen yok olmaz. Çay kaşığı, yemek kaşığının bombeli yüzeyi üzerine getirilir ve bir damla şerbetin dökülmesi sağlanır. Şerbet damlası kaşık üzerinde (sabit bir şekilde) duruyorsa, şerbet koyu kıvamda demektir. Koyu şerbet ocaktan alınıp soğumaya başladığında kıvamı daha da koyulaşacaktır. Bir gün bekletilen şerbet daha da koyulaşacaktır. Çünkü, şerbet soğurken buharlaşma olacağından şerbetin suyu uçacaktır. İşte öyle..

Koyu şerbet nası inceltilir? Bir nedenle şerbet gereğinden fazla koyulaşmışsa sıcak su ilave edilerek inceltilir. Koyu şerbet bir nedenle incelmişse, şerbeti kaynatarak koyulaştırbilirsiniz.

Maharetini Göster:
Tencereye 3 su bardağı toz şeker, 2 su bardağı soğuk su konulacak ve yüksek ısıda kaynatılacak. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 1 yemek kaşığı limon suyu ilave edilecek ve karıştırılacak. Ardından, ocak ısısı en düşük ısı konumuna alınacak. Tencere açık olarak 15 dakika kaynatılacak ve ocaktan alınacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com