Kategoriler
Etli Yemek Tarifleri

kış güveci nasıl yapılır

kış güveci nasıl yapılır
Sebzeli Kış Güveci Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1/2 Kg. Orta Yağlı Kuşbaşı Dana Eti
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Adet İri Soğan
3 Adet Domates
2 Adet Sivri Biber
1 Adet Kereviz
2 Adet İri Havuç
2 Adet Patates
1 Baş Sarımsak
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Kekik
1 Tatlı Kaşığı Tuz

Ön Söz:
Kış güveci, kış mevsiminde yetişen sebzelerle yapılır. Güveç yemeği toprak güveç kapta yapılabildiği gibi, tencere kullanılarakta yapılabilir. Güveç, etli sebzeli veya sadece sebzeli güveç yapılabilir. Hazırlanan güveç arzuya göre ocak üzerinde ya da fırında pişirilebilir. Ocak üzerinde pişirilen güveç ile fırında pişirilen güveç arasında pişme süresinde ve lezzetinde hiç fark yoktur. Ocak üzerinde pişirilen güveç en kısık ocak ayarında, elektrikli fırında pişirilen güveç 200°C derecede pişirilir. Yapılan güvecin pişme süresi kullanılan etin çeşitine göre 1 ila 2 saat arasında değişebilir. Kuzu etiyle yapılan güveç ocak üzerinde 1 saatta pişer, dana etiyle yapılan güveç yine etin çeşitine göre 1 ila 1.5 saat arasında pişer. Güveç hazırlanıp ocak üzerine konulduğu vakit, mutfak sıcaklığına bağlı olarak 25 ila 30 dakika sonrası kaynamaya başlar. Güveç buhar çıkarmaya başladıktan sonra saat tutulur. Fırında böylesi bir seçenek olmadığı için, fırında güveç pişirirken güvecin ocakta pişme süresine 30 dakika ilave etmek gerekir.

Bilgi Notu:
Güveç sulu veya susuz olarak pişirilebilir, güvece su ilave etmek tamamen tercihinizle ilgili bir şey. Tarifimdeki kış güvecini hiç su kullanmadan ocak üzerinde pişirdim, siz de deneyin.

Ön Hazırlık:
Soğan, domates, sivri biber, patates, havuç ve kereviz istenilen irilikte ve şekilde doğranacak. Sarımsak soyulacak ve dişleri güveç içerisine bütün olarak konulacak. Bir kap içerisin doğranmış sebzeler konulacak, üzerine 1 tatlı kaşığı tuz, birer çay kaşığı ölçsünde karabiber, pul biber, kekik ilave edilecek ve karıştırılacak.

kış güveci yapımı

Maharetini Göster:
Güveç tabanına 3 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirilecek. Üzerine sıra ile kuşbaşı dana eti patates, havuç, kereviz, soğan, domates, sarımsak ve sivri biber ilave edilecek. Güveç alüminyom folyo ile kapatılacak ve üzeri kürdanla üç yerinden delinecek. Peşinden ocak üzerine alınacak. Güvecin pişme süresi boyunca ocak en düşük ısı ayarında olacak. Güveçten buhar çıkarmaya başladığında saat’a bakılacak not edilecek. 90 dakika bitiminde kış güveci servise, hazır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com