Kategoriler
Düdüklü Tencere Yemekleri Etli Yemek Tarifleri Hindi Yemekleri Tarifi Tavuk Yemekleri Yöresel Yemek Tarifleri

kars kazı nasıl pişirilir

kars kazı nasıl pişirilir 1
Kars Kazı Nasıl Pişirilir Tencerede ve Düdüklü Tencerede:
Yarım Parça Kurutulmuş Kars Kazı
2 Litre Su

Ön Söz:
Kaz nasıl pişirilir, kazın iriliğine göre bütün veya parça olarak haşlanır veya kızartılır. Ayrıca, kaz eti kullanılarak çeşitli tencere ve fırın yemekleri yapılır. Anadoluda kaz, daha çok haşlanarak tüketilir. Bir tarihte ailemizde kaz beslerdi ve kazlar kış mevsiminde kesilir ve günübirlik tüketilirdi. Tarifim, Kars kazının pişirilmesi ile ilgilidir. Kaz eti tuz kullanılarak kurutulduğundan, et fazlasıyle tuzlu oluyor. Bu nedenle, kaz eti ile yemek yapılabilmesi için tuzunun giderilmesi gerekir.

Bunun için yapılacak yemeğin çeşitine göre, kaz etinin tuzdan arındırılmasının yöntemi de farklıdır. Tariflerim içerisinde bu yöntemleri zaten belirtirim. Bu tarifimde bir bütün kazın yarısını kullanarak tencerede haşlamasını yaptım.

Ön Hazırlık:
Kaz üzerinde bulunan telek artıkları temizlenecek ve kuyruk üzerinde bulunan yağ keseciği kesilip atılacak. Ardından bir bütün kaz uzunlamasına ortadan ikiye parçalanacak. Parçalardan biri (kanat ve but olarak) tekrar ikiye parçalanacak ve bir güzel yıkanacak. Diğer kalan parça olduğu gibi dolaba kaldırılacak.

Kurutulmuş Kaz Eti Tuzu’nun Giderilmesi:
Tencereye 2 litre su konulacak ve kaynatılacak. Kaynayan su içerisine kaz parçaları ilave edilecek ve parçalar 2 dakika süre ile su içerisinde tutulacak. Ardından kaz eti tencereden alınacak ve yıkanacak. Tenceredeki su kullanılmayacak.

düdüklü tencerede kaz eti haşlamadüdüklüde kaz eti

Düdüklü Tencerede Kaz Eti Nasıl Pişirilir:
Tarifimdeki bu kaz etini düdüklü tencerede haşlamak isterseniz, kaz etinin tuzu giderildikten sonra düdüklüde pişirebilirsiniz. Düdüklü tencere içerisine kaz eti, üzerine 1.5 litre su konulacak ve 35 dakika süre ile pişirilecek. Düdüklü tencereniz hangi marka olursa olsun, düdüklünüzde belli ağırlıkta tavuk etini kaç dakikada pişiriyorsanız kaz etini onun iki katı süresinde pişirin.

tencerede kaz eti haşlamakars kazı nasıl pişirilir

Maharetini Göster:
Tencereye kaz eti, 2 litre su konulacak ve normal ısıda kaynatılacak. Tencere kaynamaya başladıktan sonra tencere kapağı kapatılacak. Ocak ısısı düşük ısı konumuna getirilecek. Saat’a bakılacak not edilecek. Kaz eti 2.5 saat süre ile tencerede haşlanacak ve süre bitiminde ocaktan alınacak. Sonrası malum.

Not:
Haşlama suyuna tuz ilave edilmeyecek. Etin bünyesinde bulunan tuz, eti tatlandırmak için yeterli.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com