Kategoriler
Deniz Ürünleri Tarifleri

fırında istiridye

fırında istiridye deniz
Fırında İstiridye tarifi, Nasıl Pişirilir
Malzemeleri:
30 Adet Kabuklu İstiridye
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
2 Orta Boy Domates
2 Diş Sarımsak
1 Adet Kapya Biber
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Çay kaşığı Tuz

Ön Söz:
İstiridye çiğ olarak yenilebildiği gibi, çeşitli yemekleri de yapılır. İstiridye canlı veya dondurulmuş olarak büyük balıkçılardan temin edilebilir. Canlı istiridyelerin temizlenmesinde özel bıçağı kullanılır ve kabuklarını açmak için deneyim gerekir. İstiridye kabuğunun biri düz, diğeri ise çukurdur. Kabuklu istiridye yemekleri yapılırken (tarifimde olduğu gibi) kabuğun çukur tarafı kullanılır. Tepsiye dizilen istiridyenin düz durması için kabuk altına iri tuz veya ince tuz konur. Tarifimde istiridye sosu yaparken konserve kapya biberi kullandım. İstiridye sosu hazırlamak damak zevkinize ve hayal gücünüze bağlı dilediğiniz şekilde sos hazırlayabilirsiniz.

Bilirsiniz, kabukları (kapalı olmayan) açık istiridye yemek yapımında kullanılmaz çöpe atılır. Yemek yaparken kabukları açılmayan (kapalı olan) istiridyelerde yenilmez, çöpe atılır.

Ön Hazırlık:
Domates ve sarımsak soyulacak ve yemeklik doğranacak. Kapya biber küçük küp şeklinde doğranacak.

İstiridye Nasıl Temizlenir:
İstiridyeler bol su içerisinde yıkanacak. İstiridyeler canlı ise, düz kabuk kısmı yukarı bakacak şekilde ve sivri kısmı açık durumda havlu içerisine alınacak. Sol el ile üzerine bastırılacak ve sağ elde tutulan açma bıçağı ile sivri (mafsallı) kısma batırılacak. Bıçak sağ sola döndürülerek kabuk açılacak ve kabuğa bağlı üst tutucu kas kesilecek. Ardından bol su ile yıkanacak ve süzülecek.

İstiridye Sosu:
Tava içine zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine sıra ile kapya biber, sarımsak, domates ilave edilecek ve düşük ısıda kavrulacak. Ardından karabiber, pul biber, tuz ilave edilecek ve malzemeler suyunu çekinceye kadar pişirilecek.

İstiridyefırında istiridye kabuklu

istiridyeler hazırlanmışfırında istiridye 1

Fırında istiridye servise hazırfırında istiridye

Maharetini Göster:
Fırın tepsisi içine her istirdye için bir yemek kaşığı tuz konulacak ve üzerine (kabuklu olarak) istiridyeler dizilecek. İstiridyelerin üzerine bir tatlı kaşığı ölçüsünde sos ilave edilecek. Ardından fırın tepsisi önceden 200°C ye ısıtılmış fırına sürülecek ve 5 dakika pişirilecek. Süre bitiminde fırında istiridye servise hazır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com