Kategoriler
Sebze Yemekleri

fırında beşamel soslu pırasa

fırında beşamel soslu pırasa 1
Fırında Beşamel Soslu Pırasa Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
600 gr. Pırasa
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Çay Kaşığı Tuz
2 Su Bardağı Süt
1 Adet Yumurta
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Yemek Kaşığı Un
1 Çay Kaşığı Tuz
100 gr. Kaşar peyniri
4-5 Dal maydanoz

Ön Söz:
Yemeğin adı fırında beşamel soslu pırasa olsa da, gerçeği beşamelli pırasa kavurmasıdır. Ya da, pırasa graten demek yerinde olur. Bu yemek her çeşit pırasa ile yapılabilir, yeterki pırasalar kart olmasın. Bulabilirseniz eğer (ince, körpe) köy pırasası, bu yemek için en doğru malzemedir Bu tarif, köy pırasası ve yumurtalı beşamel sos kullanılarak yapılmıştır.

Ön Hazırlık:
Pırasa ayıklanacak, yıkanacak ve 2 ila 3 cm. uzunlukta doğranacak. Kaşar peyniri rendelenecek ve maydanoz doğranacak.

Yumurtalı Beşamel Sos’un Hazırlanması:
Sos tavası içine tereyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine un ilave edilecek ve düşük ısıda kokusu çıkıncaya kadar kavrulacak. Ardından azar azar süt ilave edilecek ve malzeme çırpma teli ile sürekli karıştırılacak. Sütün bitiminde karışım yavaş yavaş karıştırılarak ve göz göz oluncaya kadar pişirilecek. Üzerine 1 çay kaşığı tuz ilave edilecek ve sos’un tuz’u karar hale getirilecek. Sos soğutulacak ve üzerine yumurta kırılacak ve çırpılacak.

fırında beşamel soslu pırasa

Maharetini Göster:
Tavaya zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine pırasa ve 1 çay kaşığı tuz ilave edilecek ve düşük ısıda diriliği gidinceye kadar kavrulacak. Ardından tavanın kapağı kapatılacak. En düşük ısıda malzeme ara sıra karıştırılarak 15 dakika süreyle (kendi suyu ile) suyunu çekinceye kadar pişirilecek. Ardından ocaktan alınacak ve fırın kabı içine konulacak. Üzerine sırası ile beşamel sos yayılacak, maydanoz ve kaşar peyniri serpilecek. Önceden 200°C’ye ısıtılımış fırının orta rafına sürülecek. Saat’a bakılacak ve not edilecek. 20 dakika bitiminde fırında beşamel soslu pırasa servise hazır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com