Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Mutfak Bilgileri

evde yoğurt yapımı

evde yoğurt yapımı
Evde Yoğurt Yapımı Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
3 Litre Süt
1 Yemek Kaşığı Yoğurt (50 gr.)
1 Çay Bardağı Ilık Süt

Ön Söz:
Evde yoğurt yapımı için; sütçüden alınan günlük süt, marketlerden alınan pastorize edilmiş günlük kutu süt, ya da günlük şişe süt kullanılır. Ayrıca, sütü mayalamak için; ekşi olmayan doğal mayalanmış yoğurda ihtiyaç vardır. Bir yemek kaşığı tepelice doldurulmuş yoğurt, yaklaşık 50 gr. ağırlığındadır. Bu kadar maya sütünüzü mayalamaya yeter. Dolaptan çıkarıp sütü tencereye koyduktan sonra, mutlaka karıştırarak ısıtmalısınız. Soğuk sütü kendi halinde kaynamaya bırakırsanız, dibi tutar.

Mayanın Hazırlanması:
Mayanızı sütü mayalarken hazırlayın. Kase içine 1 yemek kaşığı dolusu (oda sıcaklığında) yoğurt ile 1 çay bardağı tencereden aldığınız ılık süt ile pürüzsüz bir şekilde karıştırın.

Maharetini Göster:
Tencereye süt konulacak ve orta ısıda karıştırılarak,ısıtılacak.Sütün kaynaması fazla zaman alacağından, sütün taşmasını önlemek için, tencere ortasına tahta kaşık konulacak. Süt kaynamaya başlayınca 10 dakika kaynatılacak ve ocak söndürülecek. Süt ılımaya başladığında, termometreniz var ise, süt ısısı 45°C’ye düştüğünde, termometreniz yoksa; tencereye serçe parmağınızı daldırın ve 1’den 10’a kadar sayın. Eliniz sütün sıcaklığına dayanıyor ve çekmiyorsanız, hazırladığınız mayayı tencereye ilave edin, karıştırın. Tencerenin üzerine büyük tel süzgeç veya kevgir koyun. Ardından tencereyi bataniye veya kalın örtü ile kapayın. Saat’a bakın not edin ve 5 saat bitiminde örtüyü tencerenin üzerinden alın. Tencerenin oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Tencere oda sıcaklığına düştüğünde, tencere açık olarak buzdolabına kaldırın. Tencere tamamen soğuduktan sonra kapağını kapayın ve yoğurdunuzu 1 gün beklettikten sonra kullanın. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com