Kategoriler
Şerbetli Tatlı Tarifleri

evde kesme kadayıf nasıl yapılır

evde kesme kadayıf nasıl yapılır
Evde Kesme Kadayıf Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
150 gr. Baklavalık Böreklik Un
1 Çay Bardağı İçme Suyu
Bir Fiske Tuz
50 gr. Ezilmiş Ceviz İçi
125 gr. Tuzsuz Tereyağı

Şerbet Malzemesi:
1.5 Su Bardağı Toz Şeker
1 Su Bardağı Su
1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu

Ön Söz:
Evde kesme kadayıf tatlısı, belkide benim yemek konusuna ilgimi artıran ve tutkuya dönüştüren en büyük etkendir. Dört yaşımda ilk defa yediğim tatlı, evde el kesimi kadayıf tatlısıdır. Babamla gittiğim misafirlikte, ev sahiplerinin evde hamur yoğurarak kadayıf kestiklerini, nasıl kızarttıklarını ve nasıl şerbetlediklerini izledim. Ardından hazırladıkları kadayıfı yemek için, sofraya koyuklarında tattım. Yediğim o kesme kadayıfın tatıdını asla unutamam. Yedi yaşlarımda başka bir yere yine misafir oldum. Misafir olduğum ev sahibesi hanım, ilk tatlıyı yapan ablanın annesiydi. Bir akşam yemeği hazırlığında yemek yaparken, el kesmesi kadayıfta yaptı. O zaman, yaşımında verdiği olgunlukla nasıl kadayıf kestiğini ayrıntılarıyla izledim. Şimdilerde çoğu zaman (ölçüsü azda olsa) kendi kadayıfımı kendim yaparım.

Bilgi Notu:
Verdiğim malzemelerle 250 gr. kesme kadayıf çıkar. Yaptığım kadayıfı 22 cm. tepsiye yayar, pişirir ve şerbetlerim. İhtiyacınız ölçüsünde kadayıf yapmak isterseniz, malzemenin katlarını kullanabilirsiniz.

Şerbetin Hazırlanması:
Tencereye 1.5 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı soğuk su konulacak ve yüksek ısıda kaynatılacak. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 1 tatlı kaşığı limon suyu ilave edilecek. Ocak ısısı en düşük ısı konumunda, 7 dakika şerbet kaynatılacak ve ocaktan alınacak.

evde kesme kadayıf nasıl yapılır 1

Kesme Kadayıf Hamuru:
Yoğurma kabına 150 gr. (1.5 su bardağı ölçüsünde) un konulacak ve ortası havuz yapılacak. Bir çay bardağı ılık su içine çok az (bir fiske) tuz konulacak ve karıştırılacak. Su havuzun içerisine dökülecek ve ele yapışmayan kıvamda hamur yoğurulacak. Ardından hamur tek beze yapılacak ve yarım saat (üzeri kapalı) dinlendirilecek. Süre bitiminde, hamur üç eşit parçaya bölünecek ve parçalar beze yapılacak. Bezeler tek tek açabileceğiniz incelikte yufka açılacak. Yufkalar pişirme sacı üzerinde kurutulmadan önlü arkalı (üzerinde küçük kabarcıklar çıkana kadar) pişirilecek. Yarı pişmiş yufkalar (üç dört parmak genişlikte) şeritler halinde kesilecek ve üst üste konulacak. Ardından keskin bıçakla kesebileceğiniz incelikte erişte gibi kesilecek.

kesme ev kadayıfı

Maharetini göster:
22 cm. çapında alüminyum tepsinin tabanı (bol yağ ile) yağlanacak. Kesme kadayıfın yarısı tepsinin tabanına bastırılarak yayılacak ve üzerine ceviz içi serpilecek. Kadayıfın diğer yarısı, ikinci kat olarak bastırılarak yayılacak. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilecek ve önceden 200°C ısıtılmış fırının orta rafına sürülecek. Ve kadayıfın altı ve üstü kızartılacak. Tepsi fırından alınacak, üzerine sıcak şerbet dökülecek ve soğumaya bırakılacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com