Kategoriler
Dolma Tarifleri Sebze Yemekleri

etli lahana sarması

etli lahana sarması 1
Etli Lahana Sarması Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Adet Orta Boy Lahana
200 gr. Dana Kıyma
1 Su Bardağı Pirinç
2 Adet Soğan
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası (iç harç için)
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası (sarmanın üzerine)
6 Yemek Kaşığı Zeytinyağı (iç harç için)
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı (sarmanın üzerine)
1 Tatlı Kaşığı Karabiber
1 Yemek Kaşığı Kuru Nane
1 Tatlı Kaşığı Tuz (iç harç için)
1 Tatlı Kaşığı Tuz (sarmanın üzerine)
1/2 Demet Maydanoz
2.5 Su Bardağı Kaynar Su

Ön Söz:
Etli lahana dolması yapımı, doğru lahanayı seçmekle başlar. Lahananız sert ve ağır olmayacak, elinizi üzerine bastırdığınızda esneyecek. Bir de kıymanız yağlı veya orta yağlı olursa, lahana sarmanızın tadına doyum olmaz. Lahana üçgen veya rulo olarak iki şekilde sarılır. Yaprakların içini doldurup sardıktan sonra, avuç içerisinde sıkarak suyunu süzdürmeniz gerekir. Bu da lahana sarmasının çok bilmişlik tarafı, işinize gelirse uyar ve sonuçtan memnun kalırsınız.

Ön Hazırlık:
Lahana yaprakları ayrılacak ve 1 yemek kaşığı tuzlu su içinde yumuşayıncaya kadar haşlanacak. Soğan yemeklik doğranacak. Pirinç yıkanacak ve süzülecek. Maydanoz ince doğranacak.

İç Malzemenin Hazırlanması:
Yoğurma kabına soğan, kıyma, 1 yemek kaşığı salça, 6 yemek kaşığı zeytinyağı, maydanoz, karabiber, kuru nane ve 1 tatlı kaşığı tuz konulacak ve karıştırılacak. Malzemeler bir güzel yoğurulacak ve tuzu karar hale getirilecek. En son, üzerine pirinç ilave edilecek ve kırılmadan malzemelerle karıştırılacak.

Lahananın Sarılması:
Haşlanmış lahana yapraklarının ortasında bulunan, sert ana damar bıçakla kesilerek ayrılacak. Ayrılan bu kısımlar, tencere tabanına yayılacak. Yaprağın diğer bölümleri sarma yapmak için uygun büyüklükte alınacak ve iç harç konularak sarılacak.

etli lahana sarması

Maharetini Göster:
Tencere tabanına lahananın sert damarlı kısımları yayılacak. Üzerine sarma sıralı ve katlı olarak dizilecek. Ardından 1 tatlı kaşığı salça, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz ve 2.5 su bardağı kaynar su karıştırılacak ve sarmanın üzerine dökülecek. Üzerine ısı’ya dayanıklı tabak kapatılacak. Ocak ısısı yükseltilecek. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, kapağı kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Saata bakılacak not edilecek. Tam, 50 dakika bitiminde etli lahana sarması servise hazır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com