Kategoriler
Şerbetli Tatlı Tarifleri

erzincan kesme kadayıf

erzincan kesme kadayıfı
Erzincan Kesme Kadayıf Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
2 Su Bardağı Un (200 ml.)
1 Çay Bardağı Süt (100 ml.)
1 Adet Yumurta ( 55-60 gr.)
Bir Fiske Tuz

Ön Söz:
Erzincan kesme kadayıfı nasıl yapılır? Erzincan kesme kadayıfı un, süt, yumurta ve çok az tuz kullanılarak yoğurulan hamurla yapılır. Hamur yoğurulur, beze yapılır, dinlendirilir ve çok ince yufka açılır. Açılan yufka ısınmış yufka pişirme sacı üzerinde nemi alındıktan sonra, katlanarak çok ince kesilir. Kesilmiş parçalar elle harmanlanır, katları açılır ve arzu edildiği gibi kadayıf tatlısı yapılır.

Verdiğim malzemelerle 400 gram civarında Erzincan kesme kadayıfı yapılır. Malzemelerin katlarını alarak ihtiyacınız kadar kesme kadayıf yapabilirsiniz. Yaptığınız kadayıfı aynen diğer kadayıflar gibi dilediğiniz şekilde kızartır ve şerbetlersiniz. Afiyet olsun.

kesme kadayıf

Maharetini Göster:
Yoğurma kabı içine un konulacak ve ortası açılarak havuz yapılacak. Açılan yere bir tane yumurta kırılacak, bir fiske tuz serpilecek ve bir çay bardağı dolusu oda sıcaklığında (kutu, pastorize veya günlük) süt ilave edilecek. Ardından ele yapışmaz hamur yoğurulacak. Yoğurulan hamur tek beze yapılacak, streçe sarılacak ve 15 dakika dinlendirilecek. Süre bitiminde beze, (oklava ve un kullanılarak) çok ince yufka açılacak. Açılan yufka pişirme sacı üzerinde alt üst edilerek nemi alınarak hafif kurutulacak. Nemi alınan yufka akordiyon (pili, kırma) şeklinde katlanarak bıçakla 1mm. genişlikte kesilecek. Ardından kesilmiş parçalar iki elle harmanlanarak açılacak. Sonrası malum.

Son Söz:
Evinizde yufka pişirme sacı olmayabilir; onun yerine kavurma veya gözleme yapma sacı kullanılabilir. Bu durumlarda beze ikiye bölünerek, iki beze yapılır ve her beze en az 45-50 cm. açılarak yufka yapılır. Sac ocak üzerinde ısıtılır, yufkalar tek tek elle tutularak sac üzerinde hafif kurutulur.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com