Kategoriler
Hamur İşleri Tarifleri

domatesli gözleme

domatesli gözleme
Domatesli Gözleme Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
Domatesli Gözleme Hamur malzemesi:
3 Su Bardağı Un (330 gr.)
1 Su Bardağı Ilık Su (200 ml.)
1 Çay Kaşığı Tuz (tepeli doldurulmuş)

Domatesli Gözleme İç Malzemesi:
3 Adet Domates
1 Adet Soğan
2 Adet Sivri Biber
1 Çay Kaşığı Kimyon
1 Çay Kaşığı Toz Biber
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Tuz
1/4 Demet Maydanoz
Zeytinyağı (iç harcın üzerine)

Ön Söz:
Domatesli gözleme tarifim, mayasız hamurla yapılan bütün gözleme çeşitlerinin yapımında kolaylık sağlar. Gözleme yapımında önemli olan, gözlemenin hamurudur. Hamur yoğurma işi, göz kararı malzemelerle veya ölçülerek yapılan malzemelerle yapılır. Verdiğim gözleme hamuru malzeme miktarları standarttır. Malzemelerin katlarını alarak ihtiyacınız ölçüsünde mayasız gözleme hamuru yapabilirsiniz.

Hamurun Yoğurulması:
Yoğurma kabına 3 su bardağı (330 gr.)un ve 1 çay kaşığı (4 gr.) tepelice doldurulmuş tuz konulacak ve karıştırılacak. Peşinden un’un ortası havuz yapılacak ve 1 su bardağı (200 ml.) ılık su ilave edilecek. Parmak yardımıyle su un’a yedirilerek ele yapışmayacak kıvamda hamur yoğurulacak. Yoğurulan hamur tek beze yapılacak ve üzeri kapatılıp 15 dakika dinlendirilecek.

gözleme hamuru

Hamur tek beze (top) yapılacak ve üzeri kapalı olarak 15 dakika dinlendirilecek. Süre bitiminde beze bir kez yoğurulacak ve  5 eşit parçaya bölünecek.  Bölünmüş her bir parça tek beze yapılacak.

gözleme bezesi

İç Malzemenin Hazırlanması:
Domateslerin kabukları soyulacak ve küp doğranacak. Soğan yemeklik doğranacak. Sivri biber halka doğranacak. Maydanoz ince kıyılacak. Bütün malzemeler bir kap içerisine alınacak ve karıştırılacak. Üzerine karabiber, toz biber, kimyon ve tuz ilave edilecek.

gözleme iç harcı

Maharetini Göster:
Mutfak tezgahının üzerine yeteri kadar un ile birlikte tek beze konulacak ve servis tabağı büyüklüğünde açılacak.

gözleme yufkası

Açılan bezenin yarısına kadar (kenarlarda boşluk bırakılarak) iç harç yayılacak ve üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı gezdirilecek.

domatesli gözleme içi

Açılan hamurun boş kanadı, diğer yüzey üzerine kapatılacak. Kenarları hamur kesme aletiyle veya parmak uçlarıyla bastırılarak düzgün bir şekilde birleştirilecek.

yarım ay domatesli gözleme

Ocağın en büyük gözü üzerine  pişirme sacı  konulacak ve orta ateşin bir tık üzeri ısıda ısıtılacak. Isınmış sac üzerine gözlemeler tekli veya çiftli olarak yayılacak ve alt üst edilerek pişirilecek.  Sonrası malüm.

sacta gözleme

Not:
Yapılan her çeşit gözleme yufka pişirme sacında pişirilir. Her evde yufka pişirme sacı olmayacağından, yufka sacı yerine kavurma tavası veya kavurma sacı kullanılabilir. Bu aletleri kullanacaksanız, ocak üzerine bombeli yüzeyi alta gelecek şekilde oturtursanız size kolaylık sağlar.

‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com