Kategoriler
Etli Yemek Tarifleri Kebap ve Izgara Tarifleri Yöresel Yemek Tarifleri

dağar kebabı

dağar kebabı
Dağar Kebabı Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeleri:
300 gr. Dana Kuşbaşı Döş Eti
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
10 Adet Arpacık Soğan
2 Adet Orta Boy Domates
2 Adet Orta Boy Patates
12 Adet Kestane
4 Diş Sarımsak
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Kimyon
1 Çay Kaşığı Kekik
1 Tatlı Kaşığı Tuz
2 Su Bardağı Kaynar Su
Toprak Güveç

Ön Söz:
Dağar kebabı Balıkesir ilimizin yöresel yemeğidir. Vaktiyle, yemek dağar adı verilen toprak kapta pişirildiğinden dağar kebabı adınını almış. Tarifimde kullandığım malzemelerin tamamına yakını, orijinal dağar kebabında da kullanılmaktadır. Bu yemek güveçte tek seferde yapılabilir. Dağar kebabını çok kez yaptığım için, pişirme tekniğini de bu sayede geliştirdim. Dağar kebabı güveçte 90 dakikada pişer. Kebabın pişme süresi uzun olduğundan, sebzeler fazla pişip şekil değiştirebiliyor. Bu olumsuzluğun önüne, dağar kebabını iki aşamalı pişirerek geçtiğimi sanıyorum. Önce eti pişiriyor, sonra diğer malzemelerini ilave ediyorum. Yemeğimin denenmesini, tavsiye ederim.

Ön Hazırlık:
Arpacık soğan ve sarımsak soyulacak, bütün bırakılacak. Domates rendelenecek. Patates soyulacak, kuşbaşı doğranacak. Kaynar su hazır edilecek. Kestaneler buradan  kestane nasıl soyulur tarifine bakılarak kabuğu soyulacak.

güveçte dağar kebabı

Maharetini Göster:
Güvece 4 yemek kaşığı zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine kuşbaşı et ilave edilecek, pembeleşinceye kadar, yüksek ısıda  kavrulacak. Ardından 1 su (200 ml.) bardağı kaynar su ilave edilecek. Güveç kaynamaya başlayınca üzeri kapatılacak ve ocak ısısı en (kısık ateş) düşük ısı konumuna ayarlanacak. Et suyunu çekinceye kadar, tam 50 dakika boyunca pişirilecek. Peşinden, güvece sıra ile salça, rendelenmiş domates ilave edilecek ve orta ısıda kavrulacak. Üzerine soğan, sarımsak, kestane, patates, karabiber, pul biber, kimyon, kekik tuz ve 1 su bardağı kaynar su ilave edilecek ve karıştırılacak. Ocak ısısı yükseltilecek. Güveç kaynamaya başlayınca üzeri (kapağı veya folyo ile) kapatılacak ve ocak ısısı en (kısık ateş) düşük ısı konumuna ayarlanacak. Peşinden, saate bakılacak not edilecek. Tam, 40 dakika bitiminde dağar kebabı servise hazır. Sonrası malum.

Son söz:
Arpacık soğanlarınız iri olursa veya arpacık soğan yerine küçük soğan kullanırsanız; soğanların ortasını boydan boya kürdanla delin. Bu sayede soğan yaprakları fırlamaz ve iri soğanlar iyi pişer.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com