Kategoriler
Çorba Tarifleri

börek çorbası

börek çorbası
Yeşil Mercimekli Börek Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
200 gr. Börek Mantısı
1 Çay Bardağı Yeşil Mercimek
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Domates salçası
1 Yemek Kaşığı Kuru Nane
1 Tatlı Kaşığı Tuz
6 Su Bardağı Kaynar Su

Börek Mantısı Hamur Malzemeleri:
1.5 Su Bardağı Un
1 Türk Kahve Fincanı Su
1 Adet Yumurta
1 Çay Kaşığı Tuz

Mantı İç Malzemeleri:
100 gr. Kıyma
1 Adet Küçük Soğan
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Tuz

Ön Söz:
Börek çorbası ya da diğer adı ile yüksük çorbası, çorba çeşitleri arasında hatrı sayılır bir yemektir. Yöreden yöreye kullanılan malzemeler farklılık göstersede, nefasetinden bir şey kaybetmez. Verdiğim mantı hamur malzemelerinden iki beze hamur çıkar ve 8 kişiye yetecek miktarda börek mantısı yapılır. Yaptığım mantının sadece 200 gr. ile börek çorbası yaptım. Geri kalan mantıyı derin dondurucuya koydum.

Malzemelerin katlarını alarak, ihtiyacınız ölçüsünde börek çorbası yapabilisiniz.

Ön Hazırlık:
Yeşil mercimek ayıklanacak, yıkanacak ve yumuşayıncaya kadar haşlanacak. Mercimeğin haşlama suyu kullanılmayacak. 6 su bardağı kaynar su hazır edilecek.

Hamur ve Mantının Hazırlanması:
Yoğurma kabı içine un, yumurta, su, tuz konulacak ve sert bir hamur yoğurulacak. Hamur 20 dakika dinlendirilecek. Süre bitiminde hamur ikiye bölünecek ve beze yapılacak. Her bir beze 35 cm. çapında yufka açılacak. Yufkalar 1.5 cm. boyutunda karelere bölünecek ve içlerine iç harç konulacak. Her bir kesilmiş kare karşılıklı köşelerinden yapıştırılarak orta yerde birleştirilecek ve tabanına un serpilmiş tepsi üzerine bırakılacak.

İç Harçın Hazırlanması:
Soğan çok ince kıyılacak. Yoğurma kabı içine kıyma, karabiber, pul biber, tuz konulacak ve yoğurulacak.

Sosun Hazırlanması:
Tava içerisine tereyağı, zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine salça ilave edilecek kavrulacak. Ardından kuru nane ilave edilecek ve hafif kavrulacak.

Maharetini Göster:
Tencereye 6 su bardağı kaynar su konulacak ve yüksek ısıda kaynatılacak. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz, haşlanmış mercimek ilave edilecek ve karıştırılacak. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, mantı ilave edilecek ve karıştırılacak. Tencere tekrar kaynamaya başladıktan sonra ocak ısı ayarı orta ısıya alınacak. Tencere açık olarak mantı 15 dakika haşlanacak. Süre bitiminde üzerine salçalı sos ilave edilecek ve çorbanın tuzu karar hale getirilecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com