Kategoriler
Deniz Ürünleri Tarifleri Mutfak Bilgileri

balık hangi aylarda yenir

yerli uskumru
4 Mevsim Balık hangi aylarda yenir? Deniz balıkları, mevsimlerin belirli aylarında yağlanır ve çok lezzetli olur.  Balık satın alırken balık çeşitlerinin hangi aylarda daha fazla yağlı olduğunu bilmemiz gerekir. Bilirsiniz, yağlı balıkların ızgarası, yağsız balıkların tavası (kızartması) yapılır. Balık alırken taze olmasına dikkat etmeliyiz. Taze balıklarda rahatsızlık hissi vermeyecek bir koku, pulları yapışık ve parlak, solungaçları kapalı, renkleri kırmızı veya pembe, gözleri saydam ve kabarık, derisi parlak, eti diri olmalıdır.

Bu özellikleri taşıyan balıklar taze ve pişirildiğinde lezzetli olur.

Yıl İçerisinde Balıkların En Lezzetli olduğu Aylar
Hamsi:
Ekim ve Şubat arası aylar da çok lezzetli olurlar. Tavası, ızgarası ve buğulaması yapılarak tüketilir. Kimi bölgelerimizde değişik yemekleri yapılarak tüketilir.

İstavrit:
Ekim ve Kasım aylarında en lezzetli olduğu aylardır. Sonbahar ve kış aylarında tüketilir. Tavası ve ızgarası yapılırak tüketilir.

Sardalya:
Sardalya’nın en lezzetli olduğu aylar, Temmuz ve Ekim ayıdır.

Çipura:
Bu balık her mevsimde tüketilebildiği gibi, özellikle en lezzetli olduğu aylar Eylül ve Ekim ayıdır. Tavası, ızgarası, buğulaması, haşlaması ve pilakisi yapılarak tüketilir.

Mezgit:
Mezit balığının en lezzetli olduğu aylar, Aralık, Ocak ve Şubat aylarıdır. Tavası, buğulaması ve haşlaması yapılarak tüketilir.

Uskumru:
Uskumru, Temmuz, Kasım ve Aralık aylarında lezzetli olurlar. Tavası, ızgarası, buğulaması, pilakisi ve haşlaması yapılarak tüketilir.

Çinakop:
Bu balık, 15 Eylül ve 15 Ocak tarihleri arasında çok lezzetli olurlar. Tavası, ızgarsı, buğulaması ve haşlaması yapılarak tüketilir.

Barbunya ve Tekir:
Bu balıklar, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında lezzetli olurlar. Ekim ayı ise, Barbunya ve tekirin en yağlı ve en lezzetli alduğu aydır. Izgarası, tavası, buğulaması, domateslisi, garnitürlüsü, fırını, sirkelisi ve nisuazı yapılır.

Palamut:
Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak ayları palamut’un en lezzetli olduğu aylardır. Tavası, ızgarası, haşlaması ve pilakisi yapılarak tüketilir.

Levrek:
Şubat, Mart ve kasım ayları levrek balığının en lezzetli olduğu aylardır. Tavası, ızgarsı, buğulaması ve haşlaması yapılarak tüketilir.

Lüfer:
15 Eylül ve 31 Ocak ayları arası en lezzetli olduğu aylardır. Tavası, ızgarsı, buğulaması, pilakisi ve haşlaması yapılarak tüketilir.

Somon:
İlk Bahar aylarında somon balığı yağlı ve eti çok lezzetli olur. Tavası, şişi, ızgarası, haşlaması, yahnisi ve buğulaması yapılarak tüketilir.

Kefal:
Nisan, Mayıs ve kış ayları kefalin en lezzetli olduğu aylardır. Çorbası, tavası, haşlaması, yahnisi, buğulaması ve pilakisi yapılarak tüketilir.

Kalkan:
Şubat, Mart, Nisan, Mayıs aylarında çok lezzetli olur. Tavası, ızgarası, buğulaması ve haşlaması yapılarak tüketilir.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com