Kategoriler
Mutfak Bilgileri

baharatların kullanıldığı yemekler

baharatların kullanıldığı yemekler
Baharatların kullanıldığı yemekler: Baharatlar yiyecek, içecek gibi çeşitli gıda maddelerinin hazırlanmasında yemeğin lezzetini artırmak, koku ve tat vermek için kullanılır. Baharatlar çeşitli bitkilerin tohum ve yapraklarından elde edilir. Kimi baharatlar doğrudan olduğu gibi kullanılır, kimileri ise, ezilerek veya toz haline getirilerek kullanılır. Gereğinden fazla kullanılan baharatlar yemeğin tadını bozabileceğinden dikkatli kullanmak gerekir.

Özellikle tencerede pişirilen yemeklerde ve ızgara yapılan etlerde elimizden geldiği kadar az baharat kullanmaya özen göstermeliyiz.

Biberiye: Beyaz ve siyah et terbiyelerinde, fırın patateslerinde, kavurmalarda, soslarda ve yahnilerde kullanılır.

Çam Fıstığı: Dolma, sarma içlerinde, çeşitli tatlılarda, helva yapımında, çeşitli pilavların hazırlanmasında kullanılır.

Çörek Otu: Pide, ekmek, çörek, açma ve börek üstlerine serpilir.

Damla Sakızı: Bazı sütlü tatlılarda, muhallebilerde, aşure ve dondurma yapımında kullanılır.  Damla sakızı havanda ezilerek kullanılır.

Defne yaprağı: Balıklarda, soslarda, et sularında, salçalı et yemeklerinde ve etlerin terbiye edilmesinde kullanılır.

Dereotu: Zeytinyağlı birçok sebze yemeklerinde, salatalarda, cacıkta, bazı balık buğlamalarında, dolma içlerinde, kabak yemeklerinde ve bazı soslarda.

Fajita Baharatı: Fajita baharatı çeşitli kurutulmuş baharatların karışımıdır. Bu baharatlar kurutulmuş soğan, sarımsak, acı ve tatlı toz biber, kimyon, karabiber, tuz ağırlıklı baharat karışımıdır.

Fesleğen: Et yemeklerinde, sos yapımında, salatalarda kullanılır.

Hardal: Bir çok et, balık, tavuk ve sebze yemeklerinde baharat olarak kullanıldığı gibi, çeşitli sos yapımında katkı malzeme olarak kullanılır. Hardal toz veya doğrudan hardal sosu olarak hazırlanmış şekli ile kullanılır. Özellikle hazır hardal sosları daha çok hamburger ve sosisli sandviçler de kullanılır.

Haşhaş Tohumu: Pide, çörek, ekmek ve kek yapımında kullanılır.

Hindistan Cevizi Rendesi: Bazı pasta, kurabiye, çöreklerde, çorbalarda, hamur işlerinde ve sosların hazırlanmasında kullanılır.

Kakule: Hoş kokulu bu baharat bazı yemeklerde, ekmek, kek, tatlı, kurabiye, bisküvi ve turşu yapımında aroma verici olarak kullanılır.

Kajun (cajun) Baharat Karışımı: Kajun baharat karışımında temel olarak acı, tatlı toz biber, toz sarımsak, toz soğan, karabiber, kuru kekik ve tuz kullanılır.

Kapari: Turşu halinde buğulamalarda, salatalarda kullanılır.

Karabiber: Bütün yemeklerde, salatalarda, balıklarda, beyaz etlerde, siyah etlerde ve bu etlerle yapılan bütün yemeklerde kullanılır.

Karanfil: Et, tavuk ve balık sularında, bazı keklerde, tatlılarda ve içeceklerde kullanılır.


Kekik:
Etlerde, etlerin terbiye edilmesinde, çorbalarda, balıklarda, rostolorda, salçalı kebaplarda, salata soslarında, patateslerde, tavuk etlerinde kullanılır. Doğrudan ızgara veya kızartılacak et üzerinde kullanılmamasını öneririm. Yüksek ısı karşısında yanıp kömür olduğu için özellikle ızgara et ve köftelerde uygun olmuyor. O yüzden, ızgara ve kızartma etlerde, kekik yemek yenirken kullanılması daha uygun olur.

Kırmızı Biber: Toz veya pul biber olarak çorbalarda, kebaplarda, salatalarda ve arzu edilen bütün yemeklerde, güveçlerde ve soslarda kullanlır.

Kimyon: Köftelerde, soslarda, bazı yemeklerde, sucuk içlerinde, çemen yapımında, bazı çorbalarda ve dolma içlerinde kullanılır.

Kişniş (aşotu): Çorba ve salatalarda, ekmeklerde, kompostolarda ve bisküvi yapımında, tatlı hamurlarında kullanılır.

Koruk Ekşisi: Çiğ köfte, kısır, dolma ve salatalarda kullanıldığı gibi, limon suyunun kullanıldığı her yerde ve sulandırılmak suretiyle şurup yapılarak kullanılır.

Köfte Baharı: Köfte yapımında kullanılır.

Köri: Bazı baharatların belirli ölçüde karıştırılmasıyle bir araya getirilen ve köri ismi verilen baharattır. Köri baharatını oluşturan baharatlar, zerdeçal, zencefil, hint cevizi, kakule, kimyon, biber, kişniş, karanfil ve demirhindi baharatıdır. Kırmızı ve beyaz et soslarında, kimi yemeklerde ve köftelerde kullanılmaktadır. Bu baharat damak zevkinize hitap ediyorsa, aşırıya kaçmamak üzere bütün yemeklerde kullanılabilir.

Kuş Üzümü: Dolma içlerinde, çeşitli pilavlarda, komposto, kek, aşure, bazı börek ve kurabiye hazırlanmasında kullanılır.

Limon Tuzu: Reçel, şurup, turşu, salamura ve tatlıların şıra yapımında kullanıldığı gibi bazı yemeklerde tatlandırıcı olarak kullanılır. 1 Adet limon’un kullanılması gereken yerlerde, 1 gram limon tuzu kullanılması yeterlidir.

Maydanoz: Salatalarda, dolma içlerinde, köftelerde, bazı yemeklerde ve soslarda kullanılır.

Muskat: Hint Cevizi diyede tabir edilen baharat çorbalarda, köftelerde, sebze yemeklerinde, tatlı hamurlarında, kek, kurabiye ve çöreklerde kullanılır.

Nane:  Çorbalarda, dolmalarda, balık çorbalarında, bazı sebze yemeklerinde, salatalarda (kuru veya taze) kullanılır.

Nar Ekşisi: Salatalarda, dolma ve sarma içlerinde, çiğ köfte ve kısırda, bazı soslarda, mezelerde, yeşil zeytin, siyah zeytin soslarında , çorba ve yemeklerde, sulanırılmak suretiyle şurup yapılarak kullanılır.

Safran: Yemeklerde, pilavlarda, zerde yapımında, sütlü tatlılarda, tavuk eti ve bazı deniz ürünlerinde (sıcak su ile ıslatılarak) kullanılır.

Sarımsak: Yemeklerde, buğulamalarda, dolmalarda, köftelerde, soslarda, kavurmalarda, çorbalarda kullanılır.

Sumak: Bazı yemeklerde, çorbalarda, kebap ve dolma içlerinde kullanılır.

Susam: Simit, pide, ekmek, çörek, kurabiye üstlerine serpilir.

Tarçın: Sütlü tatlılarda, bazı bisküi çeşitlerinin yapımında, bazı keklerde, meyvalı pastaların yapımında ve bazı içeceklerde kullanılır.

Tarhun: Balık, tavuk ve siyah et terbiyesinde ve salata soslarında kullanılır.

Vanilya: Sütlü tatlılarda, keklerde kullanılır.

Yenibahar: Dolma içlerinde, köftelerde, iç pilavlarda, sucuk içlerinde, çemen yapımında ve bazı soslarda kullanılır.

Zerdeçal: Bazı yemeklerde, köri baharatının karışımında, tavuk etleri için sos yapımında, tatlı ve keklerde, deniz ürünlerinde, sözün kısası safran baharatının kullanıldığı her yerde kullanılır.

‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com