Kategoriler
Çorba Tarifleri

arabaşı nasıl yapılır

arabaşı nasıl yapılır
Arabaşı nasıl yapılır sorusunun yanıtı, bu tarifte açık seçik anlatılmıştır. Çocukluğum; soğuk kış günlerinde çoğu zaman, tahta kaşıkla (bi gece yarısı) arabaşı içerek geçmiştir.
Malzemeleri:
1 Kase Haşlanmış Tavuk Eti
2 Yemek Kaşığı Kavrulmuş Un
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
6 Su Bardağı Tavuk Suyu
1 Tatlı Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Adet Limon

Hamur Malzemesi:
2 Su Bardağı Un
10 Su Bardağı Soğuk Su
1 Tatlı Kaşığı Tuz

Ön Söz:
Arabaşı, çorba ve hamurdan bir ikilidir. Arabaşı çorbası kümes hayvanları ve kanatlı av hayvanların haşlanmış eti ve suyu ile yapılır. Çorbayı bağlamak için kavrulmuş un, tatlandırmak için acı baharatlar ve limon suyu (köylerde limon tuzu) kullanılır. Arabaşı çorbasının yapımı çok kolay, herkes yapabilir. Zor olanı ise, arabaşı hamurunun yapımıdır. Arabaşı hamuru 1 ölçü un ve 5 ölçü su ile yapılır. Bazıları 1 ölçü un için, 6 ölçü su kullanır. Bence gereksiz ölçüdür, zamanı uzatmaktan başkaca yararı yoktur. Arabaşı hamuru yaparken bütün mesele, içindeki suyu buharlaştırmak ve hamuru (tam kıvamında) kesilebilir hale getirmektir. Arabaşı hamurunun miktarı ne olursa olsun, hamur 20 dakikada kıvamında pişer ve tepsiye dökülür. Hamur tepsiye döküldükten sonra, soğuması için;en az 5-6 saat bekletilmelidir ki, kesimi kolay olsun.

Ön Hazırlık:
2 yemek kaşığı tepelice doldurulmuş un, ocağın en düşük ısı ayarında kavrulacak. Haşlanmış tavuk eti (tavuk but veya göğsü farketmez) küçük parçalara bölünücek.

Bilgi Notu:
Hamuru pişirirken ne yaparsanız yapın, tencerenin tabanı yanar. İşte ustalık burada devreye girer, yanık un kokusunu hamura sindirmemek için; tencere tabanını derinden karıştırmamalı ve ocak harlı ateşle yanmamalıdır.

arabaşı hamuru

Arabaşı Hamurunun Yapılması:
Bir kap içine 2 su bardağı un, 4 su bardağı soğuk su konulacak ve boza kıvamına gelinceye kadar çırpılacak. Ardından tencereye 6 su bardağı soğuk su, 1 tatlı kaşığı tuz konulacak ve orta ısıda kaynatılacak. Peşinden, çırpılmış 4 su bardağı unlu karışım kaynayan su içine süzgeç yardımıyle ilave edilecek. Tencere kaynayıncaya kadar karışım dipten çırpma teliyle karıştırılacak. Tenceredeki karışım göz göz olup kaynamaya başladıktan sonra, saat’a bakılacak ve not edilecek. Tencere 20 dakika boyunca yavaş yavaş karıştırılarak, kaynatılacak. Süre bitimine yakın, bulamaç içindeki kabarcıklar azalıp küçülmeye başladığında, arabaşı hamuru kıvama gelmiş demektir. Tencere ocaktan alınacak, ıslatılmış  30 ila 40 cm. arasındaki herhangi bir tepsi veya sini içine dökülecek ve soğumaya bırakılacak.

arabaşı çorbası

Arabaşı Çorbasının Yapılması:
Kase içine kavrulmuş un, 2 su bardağı tavuk suyu konulacak ve boza kıvamında karıştırılacak. Tencere’ye tereyağı konulacak ve eritilecek. Üzerine salça ilave edilecek ve orta ısıda kavrulacak. Ardından 4 su baradağı tavuk suyu, kavrulmuş un ilave edilecek ve karıştırılacak. Peşinden bir kase didilmiş tavuk eti, karabiber, pul biber, tuz ilave edilecek ve karıştırılacak. Ocak ısısı yükseltilecek. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, kapak aralıklı kapatılacak ve ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Saat’a bakılacak not edilecek. 5 dakika bitiminde arabaşı çorbanız servise hazır. Şimdi, çorbanın limon suyunu ilave edebilirsiniz.

kesilmiş arabaşı hamuru

Maharetini Göster:
Tepsideki arabaşı hamuru baklava dilimi kesilecek ve tepsinin ortasındaki hamur dilimleri (bir tas arabaşı çorbası konulabilecek şekilde) alınacak ve tepsinin kenarlarına bırakılacak. Ardından tepsinin orta yerine bir tas arabaşı çorbası konulacak. Arabaşı sevenleri (ellerinde kaşıklarıyle) tepsinin çevresine dizilecek. Ardından kaşıklarının içine bir dilim hamur koyacak ve çorbaya daldırılacak. Bu işlem şişinceye kadar, getir götür şeklinde devam edecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com